Odporność prosto z kuchni. Najlepsze przyprawy na jesień |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 02 grudnia 2022 17:36 |
Odporność prosto z kuchni. Najlepsze przyprawy na jesień„Każdy z nas wie, że nasze codzienne rytuały mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Niestety wiele czynników – zanieczyszczenie powietrza, stres, przemęczenie – osłabia go każdego dnia. Na szczęście istnieje wiele naturalnych sposobów na jego wspieranie – przede wszystkim poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Nieocenione w tym zakresie są rozgrzewające przyprawy!” – tłumaczy Wiola Lis, specjalistka produktowa z ekologicznego centrum Arkana Smaku. KurkumaJest coraz popularniejszą przyprawą, która nie tylko może nadać złotego koloru naszym daniom, ale też wesprzeć naturalną odporność organizmu. Wszystko za sprawą zawartości kurkuminy – ma ona właściwości antyoksydacyjne, chroni więc komórki przed uszkodzeniem. Imbir – świeży i mielonyImbir to nieodłączny składnik niejednej potrawy, używa się go powszechnie w wielu kuchniach świata. Ma nie tylko niepowtarzalny smak, ale może też dodać naszym daniom wielu walorów prozdrowotnych. Za sprawą zawartości seskwiterpenu wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Cebula i czosnekTe składniki są bardzo dobrze znane każdemu z nas. Dodatkowo ich właściwości często przewyższają inne, bardziej egzotyczne przyprawy i dodatki. Od pokoleń docenia się działanie antybakteryjne i antywirusowe czosnku i cebuli, co zawdzięczają allicynie. W tym miejscu warto zaznaczyć, że aby w pełni skorzystać z właściwości tej substancji, należy „uszkodzić” komórki czosnku, pozwalając na przemianę chemiczną z alliny w allicynę. Jak to zrobić? Chociażby przez wyciśnięcie czosnku przez praskę i odstawienie go na chwilę przed użyciem. KardamonKardamon jest często niedocenianą przyprawą. Ten pochodzący z Azji składnik doskonale komponuje się zarówno z daniami indyjskimi, jak i arabskimi. Wiola Lis z internetowego ekobazaru Arkana Smaku dodaje: „Z powodzeniem można dodać go też do herbaty lub grzanego wina. Stanowi bogate źródło cynku, który ma pozytywny wpływ na naszą odporność. Ponadto działa rozgrzewająco, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Niektórzy stosują go też jako skuteczny środek, który łagodzi objawy zapalenia dróg oddechowych”. CynamonCynamon jest znaną przyprawą, która może nadać ciekawego aromatu daniom i korzystnie wpłynąć na układ odpornościowy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a za sprawą wysokiej zawartości polifenoli również ponadprzeciętne właściwości antyoksydacyjne. Ostra paprykaWszystkie odmiany ostrej papryki zawierają dużo kapsaicyny, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Dotyczy to także pieprzu cayenne, chilli oraz habanero. Kapsaicyna wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, naturalnie wzmacnia odporność. Nadaje też ostrego smaku tym przyprawom. Fani ostrych potraw dodają ostrą paprykę niemal do każdego dania na słono, ponieważ pasuje praktycznie do wszystkiego. Pieprz czarnyPieprz czarny to jedna z najbardziej popularnych i tym samym uniwersalnych przypraw. Prawie każda potrawa dzięki niemu może nabrać lepszego smaku. Pieprz wspiera też naszą odporność i rozgrzewa organizm. Gdy dopadnie nas przeziębienie czy infekcja wirusowa, może on znacząco złagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych.
Informacja o serwisie: /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 02 grudnia 2022 17:58 |