Jesteś w ciąży? Włącz te produkty do diety i czuj się świetnie |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 15 marca 2022 13:26 |
Jesteś w ciąży? Włącz te produkty do diety i czuj się świetnieNareszcie nadszedł upragniony przez Ciebie dzień i już nie możesz doczekać się, aż na świat przyjdzie Twój maluszek? Przed Tobą ważnych 9 miesięcy podczas, których powinnaś zadbać o prawidłowe odżywianie, by zapewnić sobie i maleństwu wszystko, co najlepsze. Co zatem powinnaś jeść, a czego należy unikać?
Odpowiednie odżywianie w ciąży jest bardzo istotne, ponieważ - jak wskazuje Instytut Zdrowia Matki i Dziecka - ma ono duże znaczenie dla właściwego przebiegu ciąży, rozwoju płodu oraz zdrowia dziecka w ciągu całego życia. Ponadto stosowanie odpowiedniej diety przez ciężarne ma również wpływ na gromadzenie rezerw w postaci białka, tłuszczu, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz niektórych substancji mineralnych, w organizmie na okres laktacji . Dieta dla kobiet w ciąży - podstawowe zasadyIle energii potrzebuje organizm kobiety w ciąży? W pierwszym trymestrze zachowujemy dotychczasową kaloryczność, rośnie natomiast zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe. Dopiero w drugim trymestrze kaloryczność spożywanych posiłków wzrasta o ok. 300 kcal dziennie, a w trzecim o ok. 500 kcal. Warto również pamiętać, aby jeść dla dwojga, a nie za dwoje.
Super produkty dla super mamyPosiłki przyszłych mam oraz kobiet w okresie laktacji powinny być jak najbardziej urozmaicone, tak aby zawierały wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Należy pamiętać, aby codzienna dieta była skomponowana z uwzględnieniem wszystkich grup produktów, w odpowiednich proporcjach oraz uzupełniana płynami, na które wzrasta zapotrzebowanie w okresie ciąży. Ciężarne powinny pić ich co najmniej 2 litry - głównie wody. Resztę zapotrzebowania można pokryć, pijąc: napary, herbaty ziołowe i owocowe, a także soki warzywne lub owocowe -traktując je jako dodatek do posiłku, np. drugiego śniadania czy podwieczorku. - Ciąża to dla przyszłych mam szczególnie wymagający okres. Trzeba zaplanować wiele istotnych rzeczy, zanim maluch przyjdzie na świat, a do tego dochodzi zmiana sposobu żywienia - odpowiednie zbilansowanie posiłków, utrzymanie właściwej kaloryczności i unikanie konkretnych produktów, które mogą zaszkodzić mamie lub dziecku. Dla wielu kobiet dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie, na czas ciąży i laktacji, z cateringu dietetycznego, który zdejmie z przyszłej mamy przygotowanie posiłków i pozwoli się jej zająć tym, co najważniejsze - oczekiwaniem na maluszka - komentuje Patrycja Zabrzeska. Na stałe w menu przyszłej mamy powinny zagościć produkty, które są bogate w żelazo, białko, kwas foliowy oraz witaminę C. Kwas foliowy znajdziemy w takich produktach, jak np. produkty pełnoziarniste, ciecierzyca, orzechy czy szparagi; w białko obfitują produkty ryby, mięso, soja w tym m.in. tofu i jaja - należy jednak pamiętać, aby były odpowiednio ugotowane; z kolei bogaty w żelazo jest szpinak. Super produktami, które warto włączyć do diety są również zielone warzywa liściaste m.in. boćwina, migdały i orzechy będące źródłem magnezu oraz wspomnianego powyżej wapnia, a także suszone wiśnie. Już 1/3 szklanki tego produktu zapewnia aż 25 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Nie zapominajmy również o witaminie C, która wspomaga organizm we wchłanianiu korzystnego dla organizmu kobiety w ciąży żelaza. Doskonałym źródłem tej witaminy będzie natka pietruszki, papryka, czarna porzeczka, czy ananas i pomidory. A co z cukrzycą ciążową?Jak podaje NFZ, co dziesiąta kobieta w ciąży ma cukrzycę , czyli zaburzenie nietolerancji węglowodanów, które powoduje zwiększenie stężenia glukozy we krwi podczas ciąży. Nierozpoznana i nieleczona niesie ze sobą zagrożenie dla mamy i dziecka. Cukrzycę ciążową można zdiagnozować podczas obowiązkowych dla każdej kobiety w ciąży badań poziomu glukozy we krwi. Podczas choroby niezwykle istotne jest przestrzeganie odpowiednio skomponowanej diety, co do której dokładne wytyczne przekazuje diabetolog. Patrycja Zabrzeska – psychodietetyk i trener personalny, w swojej pracy łączy trzy najważniejsze aspekty naszego życia - Ciało, Umysł, Duszę. Od 3 lat dietetyk w Rukoli, cateringu dietetycznym, który wspiera odżywianie na najwyższym poziomie. Ponadto pracuje przy programie kardiologicznym z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka oraz prowadzi własny gabinet. Ciągle poszerza wiedzę podczas wielu szkoleń, akademii, warsztatów i kursów. Wielka entuzjastka dobrej suplementacji, optymalizującej pracę ludzkiego organizmu. Rukola – firma z 9-letnim doświadczeniem w wytwarzaniu i dostarczaniu cateringu dietetycznego. Zespół tworzą doświadczeni kucharze i wykwalifikowani dietetycy, którzy na co dzień czuwają nad jakością i prawidłowym zbilansowaniem posiłków. Firma rozpoczęła działalność na terenie Trójmiasta i sukcesywnie rozszerzała ją na inne miejscowości. Obecnie dostarcza zestawy do wszystkich miejscowości w Polsce. Misją Rukola Catering jest stała poprawa jakości odżywiania klientów oraz inspirowanie ich do zmiany nawyków. /źródło - / |