CBD w kuchni – jakie ma zastosowanie?
Wpisany przez W.P.   
poniedziałek, 19 kwietnia 2021 20:02

CBD w kuchni – jakie ma zastosowanie?

CBD jest najbardziej znane w formie olejku lub suszu. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyna forma jego stosowania. Idealnym sposobem na konsumpcję konopi jest wykorzystanie ich w kuchni. CBD można dodawać do wielu potraw. Zobacz, jak to zrobić.

W jakiej formie dodawać CBD do jedzenia?

CBD można dodawać do jedzenia w różnej formie. Do niektórych dań wystarczy dodać kilka kropel olejku. Nie sprawdzi się to jednak we wszystkich potrawach. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie masła konopnego.

Masło konopne można przyrządzić samodzielnie w domu. Nie jest to trudne, należy jednak pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim bardzo ważne jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury podczas całego procesu. Nie powinna ona przekraczać 100℃, a jednocześnie nie spadać poniżej 70℃. Masło konopne przygotowuje się z suszu (można użyć także zmielonych łodyg i liści).

Do jedzenia nie należy dodawać suszu lub liści. Głównie dlatego, że w takiej formie nie pojawi się żaden efekt. Natomiast można narazić się na pojawienie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warto pamiętać, że konopie rozpuszczają się w tłuszczach i to z nimi należy je łączyć, aby uwolnić ich właściwości.

W jaki sposób wykorzystać CBD w kuchni?

Masło konopne sprawdzi się w wielu daniach. Przede wszystkim można używać go jako smarowidła. Zdecydowanie lepiej jest użyć go w formie składnika bardziej złożonego dania.

Masło konopne doskonale sprawdzi się przy wypiekach. Wystarczy zastąpić nim tradycyjne masło. Można użyć je także do wykonania polewy czekoladowej niezbędnej do udekorowania ciasta lub przygotowania masy budyniowej.

Olejek CBD można wykorzystać do przygotowania zdrowych i pożywnych koktajli. Wystarczy zmiksować kilka kropel z ulubionymi warzywami, owocami, jogurtem i innymi dodatkami (np. płatkami owsianymi). Takie danie sprawdzi się doskonale w formie przekąski, drugiego śniadania lub posiłku potreningowego.

Ciekawą opcją jest dodanie olejku CBD do sosu sałatkowego. Jego bazę stanowi oliwa z oliwek oraz kilka kropel olejku. Resztę dodatków można dopasować według własnych preferencji. Ważne jest, aby dodać sos do sałatki dopiero na 15 minut przed jej spożyciem. Również miłośnicy różnego rodzaju dipów (np. guacamole) mogą wzbogacić je o kilka kropel olejku CBD.

Dlaczego warto dodawać CBD do potraw?

CBD warto dodawać do potraw ze względu na jego właściwości. Substancja ta wykazuje działanie rozluźniające i uspokajające. Mogą stosować ją te osoby, które szukają skutecznego sposobu na odstresowanie się. Ponadto badania wykazały, że CBD pomaga zwalczyć bezsenność oraz zapobiega powstawaniu wielu groźnych chorób. Ponadto jest całkowicie bezpieczne.

Spożywanie CBD wraz z potrawami jest najlepszą formą na dostarczenie organizmowi tej substancji. Podczas spalania lub waporyzacji mogą powstawać szkodliwe związki. Warto jednak pamiętać, że olejek lub susz powinny pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Sklep konopny 4EASE dokłada wszelkich starań, aby dostarczać produkty czyste i wysokiej jakości.